5.9.3 Raamwerktype

De trek-drukopleggingen van het raamwerktype werd rond 1970 veel toegepast in diverse variaties.

Onderstaand figuur laat een opleggingstype zien dat in hoofdzaak bestaat uit een raamwerk, hier gemonteerd op de onderbouw, twee oren met kopplaten die zijn bevestigd aan de bovenbouw en een centraal blok. De oren en het centraal blok zijn met elkaar verbonden door een as. In veel gevallen werd bij de verbinding van de as aan het centrale blok gebruik gemaakt van een bolvormige ringlager, zodat de oplegging alzijdig kon roteren i.p.v. alleen om de as.

Bij deze oplegging treedt door de aanwezige speling een vrijkomen van de contactvlakken voor de verticale richting op bij de omslag van druk naar trek en omgekeerd. Dit vormt een bedreiging voor de duurzaamheid.

Compression tension bearing frame type elevation (Demag).

 

Deze opleggingen kunnen ook, zoals te zien in onderstaand figuur, uitgevoerd worden met geleidingen. Hierdoor wordt de vrijheidsgraad in de dwarsrichting geblokkeerd.

Compression tension bearing frame type cross section (Demag).

 

Op basis van dit type oplegging is voor één brug een speciale variant ontwikkeld. Deze is weergegeven in onderstaand figuur. Hierbij is het frame gescheiden in een boven- en onderdeel. Deze zijn met een spaninrichting aan elkaar verbonden, zodat het glijdblok zowel boven als onder altijd in een druksituatie verkeert.

Trek-drukoplegging met verticale voorspanning.
Trek-drukoplegging met verticale voorspanning.

 

Voorbeelden