Nieuws

29 oktober 2014

Digitalisering Meerkeuzematrix

Na een intensieve periode van ontwikkelingen ten aanzien van voegovergangen, heeft Rijkswaterstaat in 2013 de vernieuwde Meerkeuzematrix voegovergangen uitgegeven. Dit document, ook wel bekend onder de naam RTD 1007-1, biedt veel informatie over verschillende voegfamilies. In de praktijk ziet het PVO nog verbeterpotentieel. Zo wordt de Meerkeuzematrix (MKM) nog onvoldoende [...]

Na een intensieve periode van ontwikkelingen ten aanzien van voegovergangen, heeft Rijkswaterstaat in 2013 de vernieuwde Meerkeuzematrix voegovergangen uitgegeven. Dit document, ook wel bekend onder de naam RTD 1007-1, biedt veel informatie over verschillende voegfamilies.

In de praktijk ziet het PVO nog verbeterpotentieel. Zo wordt de Meerkeuzematrix (MKM) nog onvoldoende ingezet door de branche, maar hebben we ook te maken met onjuiste interpretaties. De kenmerken van verschillende productfamilies zijn niet gelijk aan de kenmerken van de verschillende producten die tot deze families behoren. Deze verschillen van leverancier tot leverancier.

In 2014 heeft het PVO daarom een nieuwe ontwikkeling in gang gezet; de digitale Meerkeuzematrix. Dit betreft een web-based applicatie waarmee de gebruiker relatief eenvoudig tot de keuzemogelijkheden komt na het invoeren van relevante project- cq. objectomstandigheden. Bent u lid van het Platform Voegovergangen en Opleggingen, dan is het gebruik van deze applicatie bij uw lidmaatschap inbegrepen. Het bijzondere aan deze applicatie is tevens dat de gebruiker inzicht krijgt in producten die voldoen aan de gestelde criteria.

Wanneer kunt u gebruik maken van deze applicatie?
De eerste oplevering van deze applicatie vindt nog dit jaar plaats. Vervolgens start de testfase die wij naar verwachting in het eerste kwartaal van 2015 zullen afronden. Na deze testfase is de applicatie klaar voor gebruik en kunnen leden gelijk met de MKM aan de slag.
Bent u nog geen lid, klik dan hier voor meer informatie.

Uw product in de digitale Meerkeuzematrix?
Om uw product in de Meerkeuzematrix toe te voegen, hebben wij de volgende gegevens nodig:

  1. Een Declaration of Performance (DoP) conform bijlage 2 van RTD 1007-2 3.0.
  2. Invulsheet (let op: 3 tabbladen) met genoemde bijlagen

Als u producten met CE heeft op basis van de ETAG032 dan is het aanvullend vereist dat het product tevens voldoet aan de gestelde eisen in de RTD 1007-2. De vernieuwde RTD 1007-2 3.0 is op 10 december gepresenteerd tijdens een bijeenkomst en is hier in te zien.

Deze gegevens kunt u aanleveren via secretariaat@pvo-nl.eu, t.a.v. Frank van Beek. Overige vragen kunt u ook via dit e-mailadres stellen aan het secretariaat van PVO.

Lees meer

30 juni 2014

Artikel: Voegovergangen in een goed ontwerp – Cement

Ontwerpers van civieltechnische kunstwerken moeten rekening houden met de randvoorwaarden die vanuit voegovergangen worden gesteld. Op die manier kan een efficiënt en integraal ontwerp tot stand komen. Dat is de conclusie van het artikel ‘Voegovergang in een goed ontwerp’ dat eerder deze maand verscheen in het tijdschrift Cement. 

Ontwerpers van civieltechnische kunstwerken moeten rekening houden met de randvoorwaarden die vanuit voegovergangen worden gesteld. Op die manier kan een efficiënt en integraal ontwerp tot stand komen. Dat is de conclusie van het artikel ‘Voegovergang in een goed ontwerp’ dat eerder deze maand verscheen in het tijdschrift Cement. 

Auteur: Barry Doorn – Volker InfraDesign

Download hieronder het volledige artikel uit Cement nr. 4 2014.

Lees meer
Masterclass Sinusplaten 4 maart 2014

21 maart 2014

Masterclass Sinusplaten 4 maart 2014

De afgelopen jaren deed zich een aantal incidenten voor waarbij voegovergangen met sinusplaten vroegtijdig kapot gingen. Het gevolg: o.a. verkeersonveilige situaties en veel hinder. Sinds april 2013 is het PVO druk bezig om de oorzaken te onderzoeken. HetPplatform stelt een korte en lange termijn aanbeveling op, om zo [...]

De afgelopen jaren deed zich een aantal incidenten voor waarbij voegovergangen met sinusplaten vroegtijdig kapot gingen. Het gevolg: o.a. verkeersonveilige situaties en veel hinder. Sinds april 2013 is het PVO druk bezig om de oorzaken te onderzoeken. HetPplatform stelt een korte en lange termijn aanbeveling op, om zo in de toekomst de problemen voor te zijn. Het PVO heeft een aantal activiteiten georganiseerd rond het thema sinusplaten. Zo is 4 maart 2014 de eerste masterclass voor constructeurs georganiseerd. Hier zijn de ontwikkelde constructieve methoden gedeeld. Deelnemers kregen daarbij ook instructies hoe ze kunnen werken met de handige en praktische ontwikkelde hulpdocumenten.

 

Lees meer