Nieuws

Terugblik themabijeenkomst RTD 1007-1 / RTD 1007-5

14 februari 2024

Terugblik themabijeenkomst RTD 1007-1 / RTD 1007-5

Op 30 januari 2023 was de Themabijeenkomst RTD 1007-1 / RTD 1007-5. Een belangrijk moment voor alle betrokkenen bij infrastructuurprojecten, omdat Rijkswaterstaat de aanzienlijke wijzigingen die zijn doorgevoerd in de RTD 1007-reeks heeft uitgelegd. Het ging met name over RTD 1007-1 en de introductie van RTD 1007-5. Deze veranderingen [...]

Op 30 januari 2023 was de Themabijeenkomst RTD 1007-1 / RTD 1007-5. Een belangrijk moment voor alle betrokkenen bij infrastructuurprojecten, omdat Rijkswaterstaat de aanzienlijke wijzigingen die zijn doorgevoerd in de RTD 1007-reeks heeft uitgelegd. Het ging met name over RTD 1007-1 en de introductie van RTD 1007-5. Deze veranderingen beloven een grote impact te hebben op het werk van verschillende belanghebbenden, waaronder opdrachtgevers, beheerders, ontwerpers, en aannemers.  

De bijeenkomst bood een waardevolle gelegenheid om inzicht te krijgen in de wijzigingen en om de impact ervan op het werk te bespreken. Tijdens de bijeenkomst hebben Barry Doorn, Frank van Beek en Willem Jan van Vliet van Rijkswaterstaat GPO de wijzigingen toegelicht en de gelegenheid geboden om vragen te stellen. Bovendien zijn de herziene ‘groene versies’ van de documenten beschikbaar gesteld, waardoor deelnemers de kans kregen om feedback te geven. 

De presentaties behandelden het keuzeproces voor voegovergangen bij vervanging en nieuwbouw, waarbij het proces nu als een kader wordt beschouwd in plaats van een handreiking. De Digital Matrix-update vergemakkelijkt het proces en leidt tot een Trade-off analyse, waarbij naast techniek ook aandacht wordt besteed aan risico’s en kosten, zoals levensduur- en milieukosten. Rijkswaterstaat werkt aan de actualisatie van normen, vooral belangrijk voor bedrijven die voegovergangsystemen leveren. Wijzigingen in geluideisen en resultaatsbeschrijvingen voor uitvoeringsontwerp werden ook behandeld, waaronder aanscherpingen in GLW bepalingen, definities van type 1s en herzieningen van geluidemissiereferenties. Een integraal ontwerp voor voegovergangssystemen in objectspecifieke situaties werd benadrukt, evenals de rol van de taakeigenaar bij nieuwbouw, verbouw of vervanging. De definitieve versie van de nieuwe RTD 1007-serie wordt naar verwachting gepubliceerd in het vierde kwartaal van 2024 en opgenomen in nieuwe contracten. 

Het succes van de bijeenkomst werd weerspiegeld in de betrokkenheid van de deelnemers en de constructieve discussies die plaatsvonden. 

Bekijk de presentaties, het keuzeproces voegovergangen 2.0 en Resultaatsbeschrijving ontwerp voegovergangen 1.0

Heb je zelf een onderwerp die je graag terug zou willen zien bij een themabijeenkomst? Laat het ons weten!

Lees meer

6 december 2023

Terugblik themabijeenkomst ‘Constructieve aspecten bij vervanging van voegovergangen en opleggingen’

Professionals wierpen tijdens de themabijeenkomst op 1 november een diepgaande blik op de complexe uitdagingen van de vervanging van voegovergangen en opleggingen bij bestaande bruggen en viaducten. Uitdagingen waar zij dagelijks mee worden geconfronteerd. De bijeenkomst belichtte niet alleen de bekende obstakels, maar benadrukte ook het belang van constructieve aspecten [...]

Professionals wierpen tijdens de themabijeenkomst op 1 november een diepgaande blik op de complexe uitdagingen van de vervanging van voegovergangen en opleggingen bij bestaande bruggen en viaducten. Uitdagingen waar zij dagelijks mee worden geconfronteerd. De bijeenkomst belichtte niet alleen de bekende obstakels, maar benadrukte ook het belang van constructieve aspecten die regelmatig worden gemist.

Het thema bij deze bijeenkomst was de noodzaak om aandacht te besteden aan kritieke onderdelen in aangrenzende constructiedelen. Het bleek dat deze aspecten vaak onderbelicht blijven, met potentieel grote gevolgen voor de constructieve veiligheid van het object. De gepresenteerde praktijkvoorbeelden lieten de impact zien als er onvoldoende aandacht is voor deze constructieve aspecten.

De sprekers deelden inzichten over diverse constructieve aspecten die van belang zijn bij het vervangen van voegovergangen en opleggingen. Waarbij naast theorie vooral concrete praktijkgevallen als rode draad werden gebruikt. Deze praktijkgevallen boden waardevolle lessen en strategieën om beter om te gaan met de uitdagingen die zich voordoen bij vervangingsprojecten.

De deelnemers kregen de gelegenheid om hun ervaringen te delen en inzichten uit te wisselen. Hierdoor ontstond er een waardevol netwerk van professionals.

De themabijeenkomst vergrootte niet alleen de kennis en bewustwording van de uitdagingen en kansen bij het vervangen van voegovergangen en opleggingen in bestaande bruggen en viaducten. Het stimuleerde ook de samenwerking en kennisuitwisseling binnen de branche.

Bekijk de presentaties van Ruud Meijer, Jeroen Melief, Paul Lange, Arnoud Middel en Anton Gorter.

Heb je zelf een onderwerp die je graag terug zou willen zien bij een themabijeenkomst? Laat het ons weten!

Lees meer

29 november 2023

Meerdaagse cursus PVO afgerond

Het Platform Voegovergangen en Opleggingen feliciteert de cursisten met het afronden van de meerdaagse cursus ‘voegovergangen en opleggingen’. Dag vier  Ruud Meijer van Concept Ingenieurs en Maris Kolkman van Nebest behandelen op de laatste dag de inspecties, het beheer en onderhoud. Deze dag heeft als [...]

Het Platform Voegovergangen en Opleggingen feliciteert de cursisten met het afronden van de meerdaagse cursus ‘voegovergangen en opleggingen’.

Dag vier 

Ruud Meijer van Concept Ingenieurs en Maris Kolkman van Nebest behandelen op de laatste dag de inspecties, het beheer en onderhoud. Deze dag heeft als doel om de cursisten inzicht te geven in de risico’s bij het ontwerp, de realisatie en het beheer van voegovergangen en opleggingen en leren zij hoe je deze kunt beheersen.

Op de laatste dag wordt de kennis van de vierdaagse cursus getoetst met
praktijkcases. Daarna worden de adviezen aan elkaar gepresenteerd. De interacties tussen de verschillende uitgangspunten van inspecteurs, beheerders, constructeurs en aannemers hebben de cursisten erg gewaardeerd, bleek uit de evaluatie.
 

De meerdaagse cursus
De cursus ‘voegovergangen en opleggingen’ is gericht op ontwerpers, uitvoerders, beheerders, inspecteurs en adviseurs van voegovergangen en opleggingen bij civiele? kunstwerken. Het minimaal gewenste niveau voor deze cursus is HBO of hoger. Enige constructieve ervaring is wenselijk. De cursus in het voorjaar is vol. De cursus in het najaar staat gepland op dinsdag 24 september en woensdag 2, 9 en 16 oktober. Schrijf je in voor de wachtlijst. 

 

Meer informatie 

Meerdaagse cursus 

Lidmaatschap Platform Voegovergangen en Opleggingen 

Lees meer

8 november 2023

Meerdaagse cursus Platform Voegovergangen en Opleggingen

Donderdag 4 april 2024 start de meerdaagse cursus Voegovergangen en opleggingen. Wil je ook meedoen? Schrijf je snel in!  Draag bij aan risicovermindering van falende of degraderende voegovergangen en opleggingen en aan een verbeterde beleving van de weggebruiker. Krijg een gedegen basiskennis en inzicht in de risico’s bij het ontwerp, de [...]

Donderdag 4 april 2024 start de meerdaagse cursus Voegovergangen en opleggingen. Wil je ook meedoen? Schrijf je snel in! 

Draag bij aan risicovermindering van falende of degraderende voegovergangen en opleggingen en aan een verbeterde beleving van de weggebruiker. Krijg een gedegen basiskennis en inzicht in de risico’s bij het ontwerp, de realisatie en het beheer van voegovergangen en opleggingen en leer hoe je deze kunt beheersen.

Korting

Leden van PVO ontvangen 15% korting.

 

Aanmelden

Schrijf je direct in voor deze cursus

 

Lees meer
Themabijeenkomst Constructieve aspecten bij vervanging van voegovergangen en opleggingen

7 september 2023

Themabijeenkomst Constructieve aspecten bij vervanging van voegovergangen en opleggingen

PVO organiseert op 1 november een bijeenkomst met leerzame praktijkvoorbeelden over voegovergangen en opleggingen. De locatie is in NDC Den Hommel, in Utrecht. Het programma start om 13.00 uur en we sluiten om 16.00 uur af met een netwerkmoment.

PVO organiseert op 1 november een bijeenkomst met leerzame praktijkvoorbeelden over voegovergangen en opleggingen. De locatie is in NDC Den Hommel, in Utrecht.

Het programma start om 13.00 uur en we sluiten om 16.00 uur af met een netwerkmoment.

Ben je er ook bij?

Er zijn 100 plekken. Meld je daarom snel aan!

Zie ook

 

Lees meer
Cursus Voegovergangen en opleggingen najaar 2023

18 augustus 2023

Cursus Voegovergangen en opleggingen najaar 2023

Dinsdag 31 oktober start de meerdaagse cursus Voegovergangen en opleggingen. Wil je ook meedoen? Schrijf je snel in! De cursusdagen zijn dinsdag 31 oktober (Veenendaal), woensdag 8 november (Breukelen), woensdag 15 november (Breukelen) en woensdag 22 november (Breukelen), 9.00 uur – 17.00 uur.

Dinsdag 31 oktober start de meerdaagse cursus Voegovergangen en opleggingen. Wil je ook meedoen? Schrijf je snel in! De cursusdagen zijn dinsdag 31 oktober (Veenendaal), woensdag 8 november (Breukelen), woensdag 15 november (Breukelen) en woensdag 22 november (Breukelen), 9.00 uur – 17.00 uur.

Draag bij aan risicovermindering van falende of degraderende voegovergangen en opleggingen en aan een verbeterde beleving van de weggebruiker. Krijg een gedegen basiskennis en inzicht in de risico’s bij het ontwerp, de realisatie en het beheer van voegovergangen en opleggingen en leer hoe je deze kunt beheersen.

Programma

  • Dinsdag 31 oktober, Inleiding (Veenendaal)
  • Woensdag 8 november, Opleggingen (Breukelen)
  • Woensdag 15 november, Voegovergangen (Breukelen)
  • Woensdag 22 november, Beheer, inspectie, advies (Breukelen)

Korting

Leden van PVO ontvangen de volgende korting:

  • Bedrijfs- en overheidsleden: 10% korting
  • Gouden-leden: 15% korting
  • Platina-leden: 20% korting

Zie ook

 

Lees meer
Vlog Barbara Kuipers- voegovergangen Maasbrug

10 augustus 2023

Vlog Barbara Kuipers- voegovergangen Maasbrug

Barbara Kuipers (senior-adviseur circulaire economie bij Rijkswaterstaat) interviewt Frank van Beek over het belang van (het onderhoud van) voegovergangen bij bruggen.

Barbara Kuipers (senior-adviseur circulaire economie bij Rijkswaterstaat) interviewt Frank van Beek over het belang van (het onderhoud van) voegovergangen bij bruggen.

In deze vlog gaat zij naar de Maasbrug, in de A50. Hier geeft haar collega Frank antwoord waarom het goed onderhouden van een voegovergang ons kan helpen in onze weg naar een duurzame toekomst?

Lees meer

 

Lees meer
Vervangen bolsegment opleggingen kokerbrug

13 juli 2023

Vervangen bolsegment opleggingen kokerbrug

De afgelopen weken zijn meerdere 4500 tons bolsegmentopleggingen vervangen van een betonnen kokerbrug in Roermond. Voor een goed beeld van deze specialistische werkzaamheden heeft PVO in samenwerking met de betrokkenen een uitvoeringsvideo laten maken.

De afgelopen weken zijn meerdere 4500 tons bolsegmentopleggingen vervangen van een betonnen kokerbrug in Roermond.

Voor een goed beeld van deze specialistische werkzaamheden heeft PVO in samenwerking met de betrokkenen een uitvoeringsvideo laten maken.

Video

 

Lees meer
Uit het overleg van de stuurgroep juni 2023

4 juli 2023

Uit het overleg van de stuurgroep juni 2023

Tijdens het overleg van de PVO-stuurgroep op 21 juni 2023 bespraken de stuurgroepleden onder andere de resultaten van de gehouden enquête over de themabijeenkomsten, een nieuw te organiseren themabijeenkomst in november en wat we als platform kunnen en willen doen om een visie te formuleren op het thema duurzaamheid.

Tijdens het overleg van de PVO-stuurgroep op 21 juni 2023 bespraken de stuurgroepleden onder andere de resultaten van de gehouden enquête over de themabijeenkomsten, een nieuw te organiseren themabijeenkomst in november en wat we als platform kunnen en willen doen om een visie te formuleren op het thema duurzaamheid.

Resultaten enquête

Allereerst kwamen de resultaten van de enquête over de themabijeenkomsten van het Platform Voegovergangen en Opleggingen aan de orde. In deze bijeenkomsten willen we graag kennis en ervaringen ophalen en met elkaar delen. Vooral de combinatie van de theorie/ richtlijnen met de praktijk vinden de respondenten goed. Omdat wij dit ook goed en belangrijk vinden, houden we deze opzet aan.

Bijeenkomst

In november organiseren we een nieuwe themabijeenkomst, over updates van de richtlijnen RTD1007-1/2/3/4/5 voor voegovergangen en van de richtlijn RTD1012 ‘Eisen voor brugopleggingen’ en over praktijkvoorbeelden van (wandelende) opleggingen.

Verdere informatie over de inhoud, datum en locatie volgt later. Houd de berichten in de gaten!

Duurzaamheid

Tot slot hebben we gesproken hoe we vanuit voegovergang en opleggingen een visie kunnen formuleren op het thema duurzaamheid. Het ging dan onder andere over welke mogelijkheden er daarvoor zijn, welke criteria dan van belang zijn en over het hoogwaardig hergebruik van materialen.

Voorzitter Christian Carlie noemde het een ‘veelbelovende aanpak’ en de eerstvolgende stap is om een werksessie met stuurgroepleden te organiseren. Een vervolgstap is dan bijvoorbeeld om in een bredere werksessie verder te praten over het thema duurzaamheid.

Zie ook

 

Lees meer
Correctie in eisen voor Brugopleggingen RDT 1012

29 juni 2023

Correctie in eisen voor Brugopleggingen RDT 1012

Uit het wrijvingsonderzoek van Platform voegovergangen en Opleggingen (PVO) bleek dat de huidige rekenregels voor wrijving bij rubberen oplegblokken een te hoge wrijvingsweerstand geven. Dit heeft Rijkswaterstaat gecorrigeerd in RTD 1012 versie 1.1. Hiermee lopen zij vooruit op RTD 1012 versie 2.0.

Uit het wrijvingsonderzoek van Platform voegovergangen en Opleggingen (PVO) bleek dat de huidige rekenregels voor wrijving bij rubberen oplegblokken een te hoge wrijvingsweerstand geven. Dit heeft Rijkswaterstaat gecorrigeerd in RTD 1012 versie 1.1. Hiermee lopen zij vooruit op RTD 1012 versie 2.0.

In 2023 werkt Rijkswaterstaat aan een update van RTD1012 (v2.0). Deze is naar verwachting medio 2024 gereed. Later dit jaar maken we via PVO meer bekend over de ontwikkeling van deze versie.

Zie ook

 

Lees meer