Nieuws

Algemene Leden Vergadering PVO op 23 maart 2022

11 maart 2022

Algemene Leden Vergadering PVO op 23 maart 2022

De Algemene Leden Vergadering van het Platform Voegovergangen en Opleggingen zal online plaatsvinden op woensdagmiddag 23 maart van 12.00 uur tot 13.30 uur. Ook dit keer is de ALV gecombineerd met een toelichting op een aantal inhoudelijke onderwerpen: Uitbreiding content literatuur-tool; Animaties (start met belastingen en vervormingen); Uitbreiding MKM-tool (LCC/LCA); [...]

De Algemene Leden Vergadering van het Platform Voegovergangen en Opleggingen zal online plaatsvinden op woensdagmiddag 23 maart van 12.00 uur tot 13.30 uur.

Ook dit keer is de ALV gecombineerd met een toelichting op een aantal inhoudelijke onderwerpen:

 • Uitbreiding content literatuur-tool;
 • Animaties (start met belastingen en vervormingen);
 • Uitbreiding MKM-tool (LCC/LCA);
 • Instructievideo MKM-tool;
 • Principedetail t.b.v. wandelende opleggingen;
 • Resultaatsverplichting engineeringfase;
 • Doorontwikkeling RTD1007;
 • Life Cycle Costs (LCC);
 • Life Cycle Analysis / Milieukostenindicator (LCA / MKI);
 • TIS-pilots.

 

Programma

12.00 uur               Welkom, opening en nieuw voorzitterschap

12.10 uur               Terugblik 2021

12.20 uur               Businessplan 2022 – inclusief toelichting inhoudelijke onderwerpen

13.30 uur               Afsluiting ALV

 

Aanmelden

Alle PVO-leden hebben een uitnodiging gekregen per email met daarin de Zoom-link om deel te nemen aan deze ALV, aanmelden hoeft dus niet! Mocht u vragen hebben kunt u contact opnemen met het PVO-secretariaat (pvosecretariaat@crow.nl).

Lees meer
PVO Jaaroverzicht 2021

21 januari 2022

PVO Jaaroverzicht 2021

Een terugblik op het Platform Voegovergangen en Opleggingen (PVO) in 2021: hét kennisplatform voor voegovergangen en opleggingen in de infrastructuur. Opdrachtgevers en opdrachtnemers werken samen aan de kwaliteitsverbetering op het gebied van voegovergangen en opleggingen. We geven voorlichting en fungeert als initiator en klankbord voor richtlijnen en onderzoek. Met als belangrijkste [...]

Een terugblik op het Platform Voegovergangen en Opleggingen (PVO) in 2021: hét kennisplatform voor voegovergangen en opleggingen in de infrastructuur.

Opdrachtgevers en opdrachtnemers werken samen aan de kwaliteitsverbetering op het gebied van voegovergangen en opleggingen. We geven voorlichting en fungeert als initiator en klankbord voor richtlijnen en onderzoek. Met als belangrijkste doel het bevorderen van betrouwbare, duurzame en goed functionerende voegovergangen en opleggingen.

Voor de buitenwereld waren we misschien minder zichtbaar, maar achter de coulissen is hard gewerkt. Natuurlijk zijn activiteiten anders opgepakt dan gepland of uitgesteld naar 2022. Toch kijken wij terug op een succesvol jaar. Het PVO Jaaroverzicht 2021 (pdf-download) geeft een goed overzicht van de bereikte resultaten van 2021.

Ook in 2022 zal de focus liggen op het borgen en overdragen van kennis over voegovergangen en opleggingen. Wij houden u op de hoogte van de verschillende activiteiten die gaan komen!

Christian Carlie, voorzitter PVO
Eddy Westdijk, secretaris PVO

Lees meer

13 oktober 2021

Wisseling van de wacht

Het PVO heeft een nieuwe voorzitter! Na zes jaar in diverse rollen actief geweest te zijn voor het Platform Voegovergangen en Opleggingen (PVO), gaat Nico Booij het PVO verlaten. Nico was de laatste 2 jaar actief in de rol van voorzitter. Nu draagt Nico Booij de voorzittershamer over aan [...]

Het PVO heeft een nieuwe voorzitter!

Na zes jaar in diverse rollen actief geweest te zijn voor het Platform Voegovergangen en Opleggingen (PVO), gaat Nico Booij het PVO verlaten. Nico was de laatste 2 jaar actief in de rol van voorzitter. Nu draagt Nico Booij de voorzittershamer over aan Christian Carlie.

 

Nico:

‘Met mijn 72 jaar ga ik met veel plezier een andere invulling geven aan mijn laatste levensfase. Het afscheid nemen van het PVO doe ik op zowel rationele als emotionele gronden op een moment waarop ik het terugkijkend met een goed gevoel kan doen. Dankzij de vaak belangeloze en tomeloze inzet van veel vakgenoten binnen het PVO hebben we nieuwe kennisproducten kunnen ontwikkelen, bestaande kunnen actualiseren en is de website gebruiksvriendelijker gemaakt. Gestuurd door ontwikkelingen en ervaringen zal verandering altijd nodig zijn, maar het verleggen van de focus naar onze belanghebbende omgeving is nu nodig. Daar sturing aan geven laat ik graag over aan onze nieuwe voorzitter. Voor mij is het nu goed geweest. Graag wil ik alle leden danken voor het in mij gestelde vertrouwen en de nieuwe voorzitter veel succes wensen met het voorzitterschap van deze prachtige ‘community of practice’.

 

Christian:

‘Nu onder de bezielende leiding van Nico nieuwe kennisproducten zijn ontwikkeld en bestaande zijn geactualiseerd en vervolmaakt, is het tijd voor het aanhalen van de banden met onze leden, het werken aan de zichtbaarheid van het PVO en haar producten en het actief zoeken van samenwerking met belanghebbende potentiële partners binnen de sector. Ik ga die uitdaging graag aan, en zal in mijn rol een voorzitter zijn die niet alleen het PVO vertegenwoordigt, maar ook in staat is om partijen te verbinden. Er liggen meer dan voldoende kansen voor ons om de toekomst van het PVO te bestendigen’!

 

 

Lees meer

18 augustus 2021

Compleet vernieuwde Online Handboeken Voegovergangen en Opleggingen!

De twee online PVO-handboeken Voegovergangen en Opleggingen zijn volledig vernieuwd en uitgebreid! Eén van de belangrijkste doelstellingen van het PVO is het borgen en overdragen van kennis over voegovergangen en opleggingen. Naast de 4-daagse cursus en diverse themabijeenkomsten heeft het PVO in 2016 de eerste versie van de digitale [...]

De twee online PVO-handboeken Voegovergangen en Opleggingen zijn volledig vernieuwd en uitgebreid!

Eén van de belangrijkste doelstellingen van het PVO is het borgen en overdragen van kennis over voegovergangen en opleggingen. Naast de 4-daagse cursus en diverse themabijeenkomsten heeft het PVO in 2016 de eerste versie van de digitale handboeken gepubliceerd op haar website. De toenemende behoefte vanuit de markt aan een goed naslagwerk en studiemateriaal vormde de aanleiding om de handboeken volledig te vernieuwen en significant uit te breiden. De afgelopen jaren is hier door het docententeam van het PVO hard aan gewerkt.

Het resultaat mag er wezen:
Voor zowel voegovergangen als opleggingen een
actueel en compleet handboek over aspecten als ontwerp, inkoop, fabricage, uitvoering, inspectie en onderhoud.

De handboeken zijn voor iedereen toegankelijk via de website van het PVO (menu-optie Tools). Leden hebben na inloggen toegang tot extra onderdelen zoals bijvoorbeeld video’s en achterliggende literatuur.

Met de afronding van dit intensieve project hoopt het PVO de kennis over deze mooie technieken weer een stukje toegankelijker te hebben gemaakt en een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de in Nederland geïnstalleerde voegovergangen en opleggingen.

 

Lees meer

9 augustus 2021

Nieuwe PVO-handreiking met afweegmodel voegovergangen

Het Handboek Inspectie Voegovergangen volgens CROW-CUR Aanbeveling 117 geeft voor het inspecteren van voegovergangen en opleggingen handige aanwijzingen en aandachtspunten. De nieuwe PVO-handreiking met afweegmodel gaat verder! Deze geeft hersteladviezen. In de handreiking schadegerelateerd en met het afweegmodel risicogestuurd en objectspecifiek op basis van constructieve beschouwingen en restlevensduuranalyses. De handreiking [...]

Het Handboek Inspectie Voegovergangen volgens CROW-CUR Aanbeveling 117 geeft voor het inspecteren van voegovergangen en opleggingen handige aanwijzingen en aandachtspunten.

De nieuwe PVO-handreiking met afweegmodel gaat verder! Deze geeft hersteladviezen. In de handreiking schadegerelateerd en met het afweegmodel risicogestuurd en objectspecifiek op basis van constructieve beschouwingen en restlevensduuranalyses. De handreiking met afweegmodel is bedoeld ter ondersteuning met als doel om tot uniforme advisering te komen. Gebruik levert meer duidelijkheid over de efficiëntie van onderhoudsmaatregelen en vervangingsmogelijkheden.

De PVO-handreiking met afweegmodel is in opdracht van het PVO met financiering van Rijkswaterstaat opgesteld door Nebest en Ingenieursbureau Westenberg B.V.

Een eerste ‘groene’ versie staat hier op de PVO-site en is voor PVO-leden toegankelijk: https://www.pveno.nl/literatuur/

Momenteel wordt de handreiking in de praktijk getest. De definitieve versie komt naar verwachting begin 2022 beschikbaar. Belangstellende PVO-leden worden bij deze uitgenodigd mee te testen.

Lees meer

2 augustus 2021

Dit najaar 2x de meerdaagse cursus voegovergangen en opleggingen!

Geluidsoverlast, gevolgschade van lekkages, onveilige beleving bij de weggebruiker, en onverwachte hoge onderhoudskosten door onverwachte schade: enkele risico’s van niet goed functionerende voegovergangen en opleggingen. Belangrijke én kwetsbare onderdelen in onze weginfrastructuur. Weet u met welke zaken u rekening moet houden in de totale levenscyclus van voegovergangen en opleggingen in [...]

Geluidsoverlast, gevolgschade van lekkages, onveilige beleving bij de weggebruiker, en onverwachte hoge onderhoudskosten door onverwachte schade: enkele risico’s van niet goed functionerende voegovergangen en opleggingen. Belangrijke én kwetsbare onderdelen in onze weginfrastructuur.

Weet u met welke zaken u rekening moet houden in de totale levenscyclus van voegovergangen en opleggingen in kunstwerken?

Dit najaar wordt de meerdaagse cursus twee keer gegeven! Met startdata op 4 november en 11 november.

Alle data van de eerste cursusreeks: 4 november, 10 november, 24 november en 1 december.
Alle data van de tweede cursusreeks: 11 november, 25 november, 2 december en 8 december.

Praktische informatie

Duur: 4 dagen. Alle dagen beginnen om 9:00 uur (inloop vanaf 8:45 uur) en eindigen om 17.00 uur.

Korting: leden van PVO ontvangen de volgende korting:

 • Bedrijfs- en overheidsleden: 10% korting
 • Gouden leden: 15% korting
 • Platina leden: 20% korting

Na afloop ontvangt u een certificaat van deelname.

Programma in het kort:

 • Dag 1: Inleiding en algemene ontwerpaspecten.
 • Dag 2: Theorie en praktijk opleggingen.
 • Dag 3: Theorie en praktijk voegovergangen.
 • Dag 4: Beheer, inspectie en advies.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij!

Lees meer over de cursus / Inschrijven

Lees meer

12 juli 2021

Vacature: Voorzitter Platform Voegovergangen en Opleggingen

  Het PVO, hét kennisplatform voor voegovergangen en opleggingen in de infrastructuur, zoekt een nieuwe voorzitter! Opdrachtgevers en opdrachtnemers werken samen aan de kwaliteitsverbetering op het gebied van voegovergangen en opleggingen. Het PVO geeft vanuit haar expertise voorlichting en fungeert als initiator en klankbord voor richtlijnen en onderzoek.

 

Het PVO, hét kennisplatform voor voegovergangen en opleggingen in de infrastructuur, zoekt een nieuwe voorzitter!

Opdrachtgevers en opdrachtnemers werken samen aan de kwaliteitsverbetering op het gebied van voegovergangen en opleggingen. Het PVO geeft vanuit haar expertise voorlichting en fungeert als initiator en klankbord voor richtlijnen en onderzoek. Doel is het bevorderen van betrouwbare, duurzame en goed functionerende voegovergangen en opleggingen.

We zoeken een enthousiaste voorzitter die in staat is om partijen te verbinden en het PVO te vertegenwoordigen. De voorzitter is vooral het gezicht naar buiten van het PVO en dus het boegbeeld van het PVO.

CROW faciliteert het PVO en managet de dagelijkse gang van zaken. De voorzitter en PVO-secretaris onderhouden een goede relatie.

 

Wat verwachten wij van de ideale PVO-voorzitter?

 • fungeert als vertegenwoordiger en het gezicht naar buiten van het PVO;
 • is vooral een communicator naar buiten; brengt de producten en activiteiten van het PVO voor het voetlicht;
 • is een verbinder en in staat te enthousiasmeren;
 • heeft (enige) kennis over en feeling met voegovergangen en opleggingen;
 • is in staat om op het gebied van voegovergangen en opleggingen wensen vanuit het werkveld en problemen in het werkveld te signaleren;
 • heeft gevoel om (voor de korte en lange termijn) marktbehoefte te kunnen peilen en te kunnen vertalen naar waarde-creatie vanuit het PVO;
 • is in staat onafhankelijk en onpartijdig op te kunnen treden;
 • treedt bij bijeenkomsten (de jaarlijkse algemene ledenvergadering en enkele themabijeenkomsten) op als boegbeeld; hoeft de bijeenkomsten niet voor te zitten of te leiden;
 • is lid van het PVO (of wordt dat) en zit circa 4x per jaar de vergadering van de PVO-Stuurgroep voor;
 • besteedt circa 4 uur/week aan de voorzittersrol.

 

Voegovergangen en opleggingen

Voegovergangen en opleggingen vormen de schakel tussen wegen en viaducten en bruggen. Ze vervullen een essentiële rol in de Nederlandse infrastructuur, dus moeten ze aan veel eisen voldoen. Het is belangrijk dat ze het verkeer kunnen dragen, bewegingen van de viaducten en bruggen op kunnen nemen. Gevolgschade door lekkage moet worden voorkomen. Ook is minimaal geluid bij overrijden een vereiste.

Om al deze eisen te kunnen waarborgen, is het van belang dat voegovergangen en opleggingen gedurende de hele levensduur goed blijven functioneren. Dit voorkomt niet alleen onverwacht hoge kosten voor beheerders, maar ook kan de weggebruiker zo rekenen op een veilige, comfortabele weg. Omwonenden hoeven zich geen zorgen te maken over schade door lekkages en geluidsoverlast.

Zie ook:

 

Heb je interesse of wil je meer weten?

Neem dan vóór eind september eind augustus contact op met
(reactietijd is verkort om totale traject te bespoedigen):

 • Eddy Westdijk (pvosecretariaat@crow.nl / 06 29520991),
 • Barry Doorn (barry.doorn@rws.nl / 06 29632259) of
 • Ronald Diele (r.diele@schageninfra.nl / 038-4771741).
Lees meer

28 juni 2021

Concept Ingenieurs Gouden Lid PVO

Concept Ingenieurs is gouden lid geworden van het PVO. Met Ruud Meijer als vertegenwoordiger in de stuurgroep. Na diverse bijdragen aan bijvoorbeeld de digitale handboeken en de meerdaagse cursus, wordt hun betrokkenheid bij het platform daarmee geïntensiveerd. De ontwikkelingen binnen het PVO op het gebied van instandhouding en kennisdeling [...]

Concept Ingenieurs is gouden lid geworden van het PVO. Met Ruud Meijer als vertegenwoordiger in de stuurgroep. Na diverse bijdragen aan bijvoorbeeld de digitale handboeken en de meerdaagse cursus, wordt hun betrokkenheid bij het platform daarmee geïntensiveerd. De ontwikkelingen binnen het PVO op het gebied van instandhouding en kennisdeling sluiten perfect aan bij de dienstverlening van Concept Ingenieurs. Het gouden lidmaatschap doet daar recht aan. Bovendien biedt het de mogelijkheid om op strategisch niveau mee te werken aan het succes van het platform.

Lees meer

1 april 2021

Succesvolle webinar ‘Feiten en fictie over wandelende opleggingen’

Rubber opleggingen bij prefab liggers Onderzoek wandelende opleggingen afgerond! Hoe nu verder? Op 26 maart zijn tijdens de PVO-webinar ‘Feiten en fictie over wandelende opleggingen’ de uitkomsten van het PVO-onderzoek wandelende opleggingen gepresenteerd. Het was een goed bezochte webinar met 125 deelnemers! Achtereenvolgens zijn bevindingen uit de literatuurstudie, het uitgebreide [...]
Rubber opleggingen bij prefab liggers
Rubber opleggingen bij prefab liggers

Onderzoek wandelende opleggingen afgerond! Hoe nu verder?

Op 26 maart zijn tijdens de PVO-webinar ‘Feiten en fictie over wandelende opleggingen’ de uitkomsten van het PVO-onderzoek wandelende opleggingen gepresenteerd. Het was een goed bezochte webinar met 125 deelnemers! Achtereenvolgens zijn bevindingen uit de literatuurstudie, het uitgebreide experimentele testprogramma, de uitgevoerde computersimulaties en de studie naar het meten van ruwheden toegelicht. Na de pauze werd nagedacht over de consequenties van het onderzoek.

Een samenvatting van de onderzoeksresultaten is hier te downloaden. Het complete onderzoeksrapport komt binnenkort beschikbaar voor PVO-leden.

Helaas heeft het onderzoek niet alle vragen kunnen beantwoorden. Dit bleek ook uit de gestelde vragen in de chat tijdens de webinar. Er bestond behoefte aan meer duidelijkheid over zaken buiten de scope van het onderzoek, zoals de invloed van scheggen bovenop rubberopleggingen, opnemen van botsbelastingen middels wrijving, beoordelen van de ruwheid van een sokkel, fixeren oplegging aan de onderzijde of ook aan bovenzijde, regelgeving voor andere opdrachtgevers dan Rijkswaterstaat, verwerken van de nieuwste inzichten in de EN1337-3, etc.

Hoe nu verder?

 1. Rijkswaterstaat zal in de RTD1012 op korte termijn duidelijkheid geven over de aan te houden wrijvingscapaciteit. Dit wordt gebaseerd op de prEN1337-3:2018. Dit is een quick-fix-oplossing die helaas nodig is vanwege het vastgelopen normalisatieproces.
 2. Er is vooruitlopend op de aangepaste RTD1012 behoefte aan een nieuwe standaardoplossing welke voldoet aan de wensen en mogelijkheden van ontwerpers, leveranciers, uitvoerders en beheerders. PVO gaat bekijken op welke wijze hier invulling aan kan worden gegeven.
 3. Momenteel analyseert Rijkswaterstaat de kunstwerken waarbij wandelen van opleggingen opgetreden is. Waar nodig worden aanvullende inspecties gedaan. Gecombineerd met de grote hoeveelheid verzamelde kennis in het onderzoek zullen conclusies getrokken worden over het vervolg. Deze conclusies zullen via het PVO gedeeld worden met de leden. Andere beheerders wordt geadviseerd om ook inspecties uit te voeren en deze kennis te delen.
Lees meer
25 maart: online webinar ‘Feiten en fictie over wandelende opleggingen’

4 maart 2021

25 maart: online webinar ‘Feiten en fictie over wandelende opleggingen’

Gratis webinar ‘PVO Feiten en fictie over wandelende opleggingen’ op 25 maart. Rubber opleggingen zijn noodzakelijk om er voor te zorgen dat bewegingen van een brugdek of een viaduct kunnen worden opgevangen. Deze opleggingen ‘los’ plaatsen is een economische manier van werken en daardoor populair geworden. De optredende wrijving van [...]

Gratis webinar ‘PVO Feiten en fictie over wandelende opleggingen’ op 25 maart.

Rubber opleggingen zijn noodzakelijk om er voor te zorgen dat bewegingen van een brugdek of een viaduct kunnen worden opgevangen. Deze opleggingen ‘los’ plaatsen is een economische manier van werken en daardoor populair geworden. De optredende wrijving van de oplegblokken, het wandelen van de oplegging, is onder bepaalde omstandigheden nader onderzocht.
In deze webinar zullen de feiten en ficties voor het voetlicht komen.

Voor meer info en inschrijven: klik op deze link!

 

 

Lees meer