4 juli 2022
Terugblik themabijeenkomst LCC/LCA en renovatie IJsselbruggen
Op maandag 27 juni liepen we nat van de regen het mooie N.D.C. Den Hommel gebouw binnen. Dat is balen, maar tegelijkertijd is dat ontzettend fijn! Dit kan namelijk maar één ding betekenen: we zijn voor het eerst dit jaar weer fysiek bij elkaar gekomen. En dat dachten wij niet alleen. Veel collega’s in de sector kwamen deze dag samen om kennis te delen en te verspreiden.
Barry Doorn en Frank van Beek van RWS trapten af met de onderwerpen Life Cycle Costing en Life Cycle Analysis/Milieu Kosten Indicator. Hiermee lieten zij zien wat er binnen RWS speelt op het gebied van kosten en duurzaamheid. Het werd duidelijk dat de ontwikkelingen op het gebied van LCC al vergevorderd zijn. De ontwikkelingen voor LCA staat nog redelijk in de kinderschoenen maar de verkennende onderzoeken door TNO geven een eerste indruk voor veel voorkomende voegconcepten.
Met behulp van de LCC kan in besluitvorming alle kosten worden meegenomen die tijdens de levensduur gemaakt worden. Hierin worden onder andere de verharding, verkeerscategorie en tarieven van vervanging meegenomen. Door middel van scenario’s kunnen de kosten berekend worden voor de restlevensduur van een kunstwerk. Met de verschillende scenario’s toonde Barry hiermee een relatieve vergelijking van het LCC bedrag. Frank vertelde vervolgens meer over LCA/MKI. Hiermee wordt de milieu impact van de meest voorkomende voegovergangconcepten berekend en vergeleken. Een tweede doel is om duurzaamheid samen met LCC als onderdeel van integrale afweging mee te nemen. Tijdens de presentatie werd de rapportage ‘LCA Rapportage categorie 3 data’ genoemd, waarin onder hoofdstuk 99 Voegovergangen te vinden zijn. Ook toonde Frank verschillende grafieken die terug te vinden zijn in de presentatie.
Hoe nu verder met LCC en LCA? Deze worden in twee stappen geïmplementeerd in de tool ‘PVO meerkeuzematrix’: LCC 2e helft 2022, MKI in 2023). Na het invoeren van de objectgegevens en voegbewegingen zijn de technisch geschikte voegsystemen inzichtelijk. De gebruiker krijgt een keuze om LCC toe te passen (bij RWS standaard) en kan gemakkelijk afgelezen welke voegsystemen o.b.v. LCC de voorkeur krijgen. In fase 2 (2023) zal LCA/MKI worden toegevoegd. Vanaf dan zal de selectie plaats kunnen vinden op basis van een combinatie van LCC en MKI. Hoe dat in zijn werk gaat is tijdens de presentatie aan de hand van een voorbeeld toegelicht.
Vervolgens werd er ingegaan op de renovatie van de IJsselbruggen. Paul Lange van Technobeton opende de presentatie waarna Arno Leegwater (Mageba) en Arnoud Middel (Heijmans) lieten zien hoe je in een niet standaard situatie wel de standaard richtlijn voor voegovergangen en opleggingen kunt verwerken. Zo vertelden zij onder andere over de engineering van de bolsegment opleggingen en lamellenvoegen en de vervanging dubbele rolopleggingen en aanbrengen van separate dwarsfixatie. Mitch Stevens (Technobeton) nam de deelnemers mee in de uitvoering van deze complexe opgave. In de presentatie kun je meer zien van de voegovergangconstructies en oplegsystemen!
Hierna werd de middag afgesloten met een gezellige netwerkborrel. We kijken terug op een informatieve dag. Heb je zelf een onderwerp die je graag terug zou willen zien bij een themabijeenkomst? Laat het ons weten!
Bekijk hier de presentaties!