

6 april 2022
Vooruitblik 2022 en lopende ontwikkelingen m.b.t. voegovergangen bij Rijkswaterstaat
Afgelopen woensdag 23 maart hebben de leden van het Platform Voegovergangen en Opleggingen akkoord gegeven op het businessplan met bijbehorende begroting van 2022! Een terugblik van de ALV en nadere toelichting van Rijkswaterstaat op de onderwerpen LCC; LCA/MKI; doorontwikkeling Meerkeuzematrix; doorontwikkeling RTD1007 en resultaatbeschrijving engineering voegovergangen (RTD1007-5) zijn te vinden in deze presentatie. Een aantal hiervan zullen ook behandeld worden tijdens de komende bijeenkomsten in 2022. Houd de PVO-website in de gaten voor de data en onderwerpen van onze komende bijeenkomsten en voor updates van de lopende projecten!
Aankomende jaren richten wij ons op het leveren van meerwaarde voor de weggebruiker, de infrabeheerder, ingenieursbureaus, leveranciers en uitvoerders op het gebied van voegovergangen en opleggingen. Om in te spelen op de groeiende kennisbehoefte in de sector wordt zichtbaarheid van het PVO nog belangrijker! De focus ligt in 2022 daarom op het delen en het beter toegankelijk maken van de beschikbare kennis. Hieronder geven we jullie een korte vooruitblik op onze plannen en over de lopende ontwikkelingen met betrekking tot voegovergangen bij Rijkswaterstaat.
Voor alle leden worden er in 2022 bijeenkomsten georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten delen we kennis over behaalde projectresultaten en actuele ontwikkelingen. De twee beoogde fysieke bijeenkomsten bieden na afloop de kans om te netwerken. Daarnaast worden er twee gemakkelijk toegankelijke online webinars georganiseerd, ook met het overdragen van kennis als doel. In 2022 worden de twee vierdaagse cursussen die in 2021 zijn gestart afgerond en wordt in het najaar gestart met een nieuwe editie van de vierdaagse cursus. Verder wordt de literatuurtool voortdurend gevoed met nieuwe content, wordt de PVO-website verbeterd en wordt er meer samenwerking gezocht met andere platforms, zoals het Platform Bruggen.
Naast kennisverspreiding richten we ons ook op kennisborging door het voortdurend actueel houden van onze online handboeken voegovergangen en opleggingen, het ontwikkelen van video-opnamen van het proces van vernieuwen van opleggingen en het ontwikkelen van animaties over de werking van belastingen en vervormingen. We besteden aandacht aan kennisontwikkeling door onder andere onderzoek te initiëren en te faciliteren. Zo breiden we in 2022 onder andere de MKM-webtool (RTD1007-1) uit met informatie over kosten (Life Cycle Costs, LCC), duurzaamheid (Life Cycle Analysis, LCA en MKI) en uitvoeringstijden. Daarnaast ligt onze focus onder andere op nader onderzoek van enkele principe-details van wandelende opleggingen en technische kaders. Bekijk voor meer informatie het businessplan 2022. Bekijk voor meer informatie het Businessplan 2022.