Nieuws

Data meerdaagse cursus Voegovergangen en opleggingen bekend

6 augustus 2018

Data meerdaagse cursus Voegovergangen en opleggingen bekend

Weet u met welke zaken u rekening moet houden in de totale levenscyclus van voegovergangen en opleggingen in kunstwerken? De nieuwe datum voor de meerdaagse cursus Voegovergangen en opleggingen is bekend. De cursus vindt plaats op 11 september aanstaande. Het programma in het kort: 11-09-2018: Dag 1 | Inleiding en [...]

Weet u met welke zaken u rekening moet houden in de totale levenscyclus van voegovergangen en opleggingen in kunstwerken?

De nieuwe datum voor de meerdaagse cursus Voegovergangen en opleggingen is bekend. De cursus vindt plaats op 11 september aanstaande.

Het programma in het kort:

  • 11-09-2018: Dag 1 | Inleiding en algemeen voegovergangen en opleggingen
  • 19-09-2018: Dag 2 | Theorie & praktijk opleggingen
  • 03-10-2018: Dag 3 | Theorie & praktijk voegovergangen
  • 10-10-2018: Dag 4 | Inspectie, Beheer & Onderhoud van

 

Lees meer over de cursus

Lees meer

20 februari 2018

Commentaarronde EN 1337-serie “Opleggingen voor bouwkundige en civieltechnische toepassingen” (ontwerpnorm)

Op 19 februari is er vanuit NEN een persbericht gepubliceerd dat tot 23 maart commentaar gegeven kan worden op de ontwerpversie van de normenserie EN 1337. Momenteel is de normcommissie druk bezig met het verzamelen en rapporteren van het Nederlandse commentaar. Gezien de korte duur van de commentaarronde [...]

Op 19 februari is er vanuit NEN een persbericht gepubliceerd dat tot 23 maart commentaar gegeven kan worden op de ontwerpversie van de normenserie EN 1337.

Momenteel is de normcommissie druk bezig met het verzamelen en rapporteren van het Nederlandse commentaar. Gezien de korte duur van de commentaarronde is het van belang dat gebruikers van deze norm binnen het PVO zo nodig ook op korte termijn hun commentaren opstellen.

Onderstaand een korte toelichting van Han Leendertz (door PVO gefinancierde specialist en voorzitter van de Europese werkgroep) bij de belangrijkste wijzigingen.

Algemene opmerkingen

  • Alle delen hebben dezelfde volgorde van onderwerpen
  • ‘Attestation of Conformity’ is veranderd in’ Assessment and verification of Constancy of Performance (AVCP)’
  • Symbolen zijn in lijn gebracht met ISO 3898
  • De onderwerpen van de delen 9 Protection, 10 Inspection en 11 Transport en Installation zijn
    opgenomen in deel 1

 

EN 1337-1 – General

  • Algemene ontwerpeisen zijn gerelateerd aan de Eurocode
  • Uitvoering staal-constructieve aspecten zijn gerelateerd aan EN 1090-2
  • Er zijn eisen voor uitvoeringsaspecten toegevoegd

 

EN 1337-2 – Sliding elements

  • Staal tegen staal oppervlakken in geleidingen toegevoegd

 

EN 1337-3 – Elastomeric bearings

  • De G-modulus is middels correctiefactoren afhankelijk geworden van temperatuur en opgedrongen bewegingssnelheid (dit zal invloed hebben op de huidige ontwerppraktijk)
  • Slipresistance (formules plaatsvastheid) opnieuw afgeleid van ORE onderzoeken
  • Vergelijkingen voor ‘restoring moment’ zijn vervangen door nieuwe (veel complexere) vergeljikingen
  • Nauwkeuriger methode voor de relatie indrukking – kracht toegevoegd
  • Elliptische opleggingen worden niet meer geregeld in EN 1337-3
  • Alle ontwerpformules gecompleteerd voor ronde opleggingen

 

EN 1337-4 – Roller bearings

  • Hogere materiaalfactoren ingevoerd
  • Materiaaltesten uitgebreid

 

EN 1337-5 – Pot bearings

  • Wrijvingscoëfficient tussen pot en piston verhoogd
  • Hoekmoment tussen potwand en bodem toegevoegd

 

EN 1337-6 – Rocker bearings

  • Fout in contactspanningsformule gecorrigeerd
  • Constactspanningsformules uitgewerkt voor bol tegen vlak en bol tegen hol
  • Materiaaleisen uitgebreid

 

EN 1337-7 – Spherical and cylindrical bearings

  • Berekeningsmethode voor minimale dikte concaafdelen toegevoegd

 

EN 1337-8 – Guide and restraint bearings

  • Voor staal-constructieve aspecten verwezen naar Eurocode
  • Voor contactvlakken glijdelementen verwezen naar EN 1337-2
  • Voor ontwerp draagaspecten contactvlakken verwezen naar andere delen van EN 1337

 

Commentaar geven op de EN 1337-serie?

Meer informatie over de herziening van de norm en reageren vindt u in het nieuwsbericht Herziening Europese norm voor Opleggingen van NEN. Reageren kan tot 23 maart.

Lees meer
Presentaties bijeenkomst Onderzoek ‘wandelende’ oplegblokken beschikbaar

29 januari 2018

Presentaties bijeenkomst Onderzoek ‘wandelende’ oplegblokken beschikbaar

De presentaties van de themabijeenkomst Onderzoek ‘wandelende oplegblokken’ van woensdag 17 januari zijn beschikbaar. Deze zijn gebundeld in onderstaande PDF.   Download hier de presentatie van de bijeenkomst Wandelende Opleggingen bij RWS op 17 januari 2018       [...]

De presentaties van de themabijeenkomst Onderzoek ‘wandelende oplegblokken’ van woensdag 17 januari zijn beschikbaar. Deze zijn gebundeld in onderstaande PDF.

 

Download hier de presentatie van de bijeenkomst Wandelende Opleggingen bij RWS op 17 januari 2018

 

 

 

Lees meer
Ondersteuning Platform Voegovergangen en Opleggingen overgenomen door CROW

31 oktober 2017

Ondersteuning Platform Voegovergangen en Opleggingen overgenomen door CROW

Per 1 november 2017 neemt CROW de rol van facilitator over van SBRCURnet. Aanleiding voor dit besluit, is het feit dat SBRCURnet per 1 januari 2018 haar activiteiten als kennisinstelling moet beëindigen. CROW zal PVO faciliteren op het gebied van projectmanagement, communicatie en administratie. Logische stap SBRCURnet faciliteerde [...]

Per 1 november 2017 neemt CROW de rol van facilitator over van SBRCURnet. Aanleiding voor dit besluit, is het feit dat SBRCURnet per 1 januari 2018 haar activiteiten als kennisinstelling moet beëindigen. CROW zal PVO faciliteren op het gebied van projectmanagement, communicatie en administratie.

Logische stap

SBRCURnet faciliteerde PVO sinds oprichting in 2010, een proces waar CROW destijds ook bij betrokken was. “PVO gaat over kennis praktisch toepasbaar maken, het is daarom voor mij vanzelfsprekend dat CROW PVO gaat ondersteunen”, aldus Paul van Bruggen, teamproducent bij CROW. “Het platform is een aanvulling op het portfolio van het team Infrastructuur binnen CROW. Bovendien is er een positieve kruisbestuiving vanwege de netwerken van de beide organisaties.”

Woensdag 18 oktober 2017 vond een extra Algemene ledenvergadering plaats. De leden hebben ingestemd met de overname door CROW.

Vooruitblik

Van Bruggen: “De komende tijd gaan CROW en PVO aan de slag om elkaar te versterken. We stellen een plan op voor 2018 om daar handen en voeten aan te geven”. Een afvaardiging van de leden gaat met CROW aan de slag om dit plan verder uit te werken.

Meer informatie

Kijk op de website van SBRCURnet voor meer informatie over de beëindiging van SBRCURnet.

Artikel ‘Ondersteuning Platform Voegovergangen en Opleggingen door CROW’ op www.crow.nl

Website CROW

 

Lees meer
16 deelnemers geslaagd voor cursus Voegovergangen en Opleggingen

31 mei 2017

16 deelnemers geslaagd voor cursus Voegovergangen en Opleggingen

Afgelopen maanden is voor de zesde keer de cursus Voegovergangen en Opleggingen afgerond. Het gezelschap van deze uitverkochte cursus bestond uit een diverse groep van opdrachtnemers, opdrachtgevers, constructeurs en leveranciers. Gedurende vier dagen kregen de 16 deelnemers alle ins en outs te horen over de totale levenscyclus voegovergangen en opleggingen.

Afgelopen maanden is voor de zesde keer de cursus Voegovergangen en Opleggingen afgerond. Het gezelschap van deze uitverkochte cursus bestond uit een diverse groep van opdrachtnemers, opdrachtgevers, constructeurs en leveranciers. Gedurende vier dagen kregen de 16 deelnemers alle ins en outs te horen over de totale levenscyclus voegovergangen en opleggingen.

De docenten gingen onder andere in op:

  • ontwerpaspecten;
  • de functies van voegovergangen en opleggingen;
  • de op te nemen belastingen en bewegingen uit verkeer en de kunstwerken;
  • aandachtspunten voor de aanleg en beheer en onderhoud.

Wilt u zich ook verdiepen in dit onderwerp, uw kennis bijspijkeren of nieuwe inzichten krijgen? Schrijf u nu in voor de cursus in het najaar van 2017.

Lees meer

20 december 2016

PVO lanceert nieuwe website met online tools

Platform Voegovergangen en Opleggingen heeft vandaag haar vernieuwde website gelanceerd. Tools zoals online handboeken, product-factsheets en een meerkeuzematrix ontsluiten snel en specifiek actuele kennis en informatie. De tools zijn vooralsnog alleen beschikbaar voor het onderdeel voegovergangen. De tools voor opleggingen worden momenteel uitgewerkt. Wel kunnen leden elkaar, en de markt, [...]

Platform Voegovergangen en Opleggingen heeft vandaag haar vernieuwde website gelanceerd. Tools zoals online handboeken, product-factsheets en een meerkeuzematrix ontsluiten snel en specifiek actuele kennis en informatie. De tools zijn vooralsnog alleen beschikbaar voor het onderdeel voegovergangen. De tools voor opleggingen worden momenteel uitgewerkt. Wel kunnen leden elkaar, en de markt, inspireren door voorbeeldprojecten uit te lichten met vermelding van de bijbehorende producten.

Online handboek voegovergangen

De syllabus van de meerdaagse cursus Voegovergangen en opleggingen vormt de basis voor twee nieuwe online handboeken: Voegovergangen en Opleggingen. Door de digitalisering van de specialistische kennis uit de cursus kan PVO de markt altijd van actuele informatie voorzien. Met de komst van de nieuwe website lanceert PVO eerst het handboek voegovergangen. Aan het handboek opleggingen wordt hard gewerkt, in het eerste kwartaal van 2017 volgt een eerste opzet op de website.

Factsheets voegovergangen

In januari 2017 verschijnen de factsheets voegovergangen. Deze geven informatie over en inzicht in de producten die beoordeeld zijn door Rijkswaterstaat GPO. Denk aan erkende producten die in het (hoofd)wegennet worden toegepast, validaties van Rijkswaterstaat o.b.v. RTD1007-2, prestaties zoals capaciteit, levensduur en RAMS-aspecten.

Digitale meerkeuzematrix voegovergangen

De online handboeken en de factsheets sluiten aan op de meerkeuzematrix (MKM). De MKM voert op basis van project- en objectinformatie controles en berekeningen uit, bijvoorbeeld voor belastingcombinaties of geluidseisen, waarna een overzicht van toepasbare producten volgt. Deze tool helpt in de keuze voor een geschikt voegproduct en biedt meer bedrijfszekerheid.

Lidmaatschapsvoordelen

Een deel van de tools is alleen toegankelijk voor leden van het platform. Bekijk de lidmaatschappen om te zien welke voordelen een lidmaatschap biedt.
Medewerkers van organisaties die lid zijn kunnen eenvoudig zelf een account aanmaken. Ga naar de website en volg de stappen.

Lees meer
16 deelnemers geslaagd voor cursus Voegovergangen en Opleggingen

30 mei 2016

16 deelnemers geslaagd voor cursus Voegovergangen en Opleggingen

Afgelopen maanden is voor de vierde keer de cursus Voegovergangen en Opleggingen afgerond. Het gezelschap van deze uitverkochte cursus bestond uit een diverse groep van opdrachtnemers, opdrachtgevers, constructeurs en leveranciers. Gedurende vier dagen kregen de 16 deelnemers alle ins en outs te horen over de totale levenscyclus voegovergangen en opleggingen. De docenten [...]

Afgelopen maanden is voor de vierde keer de cursus Voegovergangen en Opleggingen afgerond. Het gezelschap van deze uitverkochte cursus bestond uit een diverse groep van opdrachtnemers, opdrachtgevers, constructeurs en leveranciers. Gedurende vier dagen kregen de 16 deelnemers alle ins en outs te horen over de totale levenscyclus voegovergangen en opleggingen.

De docenten gingen onder andere in op:

  • ontwerpaspecten;
  • de functies van voegovergangen en opleggingen;
  • de op te nemen belastingen en bewegingen uit verkeer en de kunstwerken;
  • aandachtspunten voor de aanleg en beheer en onderhoud.

 

Lees meer

17 maart 2016

Achilleshiel van het wegennet – De aanleg van voegovergangen luistert nauw

Voegovergangen verdienen meer aandacht, zeggen experts. Duurzaamheid en geluid spelen bij dit cruciale deel van bruggen een steeds belangrijkere rol. Een verkeerde keuze of slechte uitvoering kan leiden tot hoge onderhoudskosten en verkeershinder. Deskundigen pleiten voor meer aandacht en een beter kennisniveau in de branche. In dit artikel uit het vakblad OTAR [...]

Voegovergangen verdienen meer aandacht, zeggen experts. Duurzaamheid en geluid spelen bij dit cruciale deel van bruggen een steeds belangrijkere rol. Een verkeerde keuze of slechte uitvoering kan leiden tot hoge onderhoudskosten en verkeershinder. Deskundigen pleiten voor meer aandacht en een beter kennisniveau in de branche.

In dit artikel uit het vakblad OTAR gaan Barry Doorn en Frank van Beek (leden PVO) op het belang van goede voegovergangen en de keuzes om daartoe te komen.

Lees meer

7 december 2015

Artikel: Hulp bij kiezen voegovergangen

Platform Voegovergangen en Opleggingen biedt sinds 1 november 2015 een nieuw hulpmiddel om technici in de branche te helpen bij het kiezen van de juiste voegovergang. De digitale Meerkeuzematrix Voegovergangen, een onlinewebapplicatie, voert een aantal belangrijke stappen uit voor de gebruiker. Dit digitale hulpmiddel werkt tijdsbesparend, risicoverlagend en geeft een uniform beeld voor elke gebruiker.

Platform Voegovergangen en Opleggingen biedt sinds 1 november 2015 een nieuw hulpmiddel om technici in de branche te helpen bij het kiezen van de juiste voegovergang. De digitale Meerkeuzematrix Voegovergangen, een onlinewebapplicatie, voert een aantal belangrijke stappen uit voor de gebruiker. Dit digitale hulpmiddel werkt tijdsbesparend, risicoverlagend en geeft een uniform beeld voor elke gebruiker.

Vakblad Cement plaatste een artikel over de Meerkeuzematrix.

Lees meer

2 november 2015

PVO lanceert digitale Meerkeuzematrix

Digitale innovatie Platform Voegovergangen en Opleggingen ontzorgt technici Selecteer dankzij de Meerkeuzematrix dé voegovergang voor uw project Op 2 november heeft PVO de digitale Meerkeuzematrix. Hiermee bepaalt u eenvoudig en betrouwbaar welke voegovergangen u kunt gebruiken. De Meerkeuzematrix is een web-based applicatie en voert een aantal belangrijke controles uit op basis [...]

Digitale innovatie Platform Voegovergangen en Opleggingen ontzorgt technici

Selecteer dankzij de Meerkeuzematrix dé voegovergang voor uw project

Op 2 november heeft PVO de digitale Meerkeuzematrix. Hiermee bepaalt u eenvoudig en betrouwbaar welke voegovergangen u kunt gebruiken. De Meerkeuzematrix is een web-based applicatie en voert een aantal belangrijke controles uit op basis van de invoer van project- en objectinformatie, waarna u de resultaten krijgt gepresenteerd in een overzicht met toepasbare producten.

Specialistische kennis

Een goede productkeuze is van groot belang en daarvoor is specialistische kennis nodig. De digitale Meerkeuzematrix van PVO helpt u op weg naar een geschikte oplossing.

Relevante eigenschappen

De digitale Meerkeuzematrix kent een aantal voor u relevante eigenschappen. De applicatie:

  • Onderscheidt geschikte en ongeschikte producten op basis van contractdocumenten, objectspecifieke randvoorwaarden en levensduureisen;
  • Voorziet in toelichting bij input van gegevens zodat de gebruiker meer leert over de invloed van bepaalde aspecten;
  • Bepaalt automatisch de geluidseis voor voegovergangen in een specifieke situatie;
  • Selecteert de producten die voldoen aan deze geluidseis (en toont ook de ongeschikte producten met een toelichting waarom deze als ongeschikt zijn aangemerkt);
  • Rekent maatgevende verplaatsingen door op basis van karakteristieke verplaatsingen en ingevoerde kruisingshoeken;
  • Bepaalt de maatgevende belastingcombinatie volgens de RTD1007-2;
  • Genereert een rapportage met invoer, berekende verplaatsingen, geschikte producten en resterende aandachtspunten;
  • Geeft inzicht in de validatiewijze van verschillende producten, variërend van eigen verklaring tot externe validatie door technische beoordelingsinstanties.

Beschikbare producten

Leveranciers van voegovergangen hebben het afgelopen jaar hun productdossiers ter beoordeling voorgelegd aan Rijkswaterstaat. De eigenschappen van deze producten zijn zichtbaar in de matrix.

Voor enkele producten is er nog geen volledig Verificatie en Validatie dossier met prestatieverklaring compleet. Zodra een productdossier volledig is aangeleverd, worden ook deze producten toegevoegd aan de digitale Meerkeuzematrix. Zo toont de matrix dus op elk moment van gebruik de actuele reeks beschikbare producten die voldoen aan de eisen.

Gebruik Meerkeuzematrix

De digitale Meerkeuzematrix is toegankelijk voor leden van PVO. Meer weten over het lidmaatschap? Klik hier.

 

Lees meer