4.6.4 Cilindersegmentopleggingen

Beschrijving onderdelen

Cilindersegmentopleggingen bestaan uit een bolvormige cilinderschaal, een gekromd glijdelement en een holvormige cilinderschaal. Het boldeel en het holdeel zijn als regel uit constructiestaal vervaardigd. De oplegging kan worden gecombineerd met een glijdelement.

Werking

De verticale kracht wordt door het boldeel via het glijdelement overgedragen naar het holdeel. De oplegging kan alleen rotaties opnemen om de cilinderas, deze kan in de hoofdconstructie zijn gesitueerd. Wanneer de ruimte in het holdeellanger wordt gemaakt dan het boldeel ontstaat een kamer waardoor de oplegging ook translaties in de richting van de cilinderas kan opnemen. Deze oplegging kan zonder aanvullende maatregelen absoluut geen rotaties om de verticale as opnemen. Minimale rotaties om de verticale as zullen in bruggen snel optreden dus toepassing kan alleen na zorgvuldige analyse van alle krachten en bewegingen.

Net als rol- en taatsopleggingen kunnen zij geen rotaties opnemen in het verticale vlak door de rolas, dus ook de einddwarsdragers en eindportalen moeten stijf zijn voor de toepassing van dit typen opleggingen.

Figuur 4.6.4.a Voorbeelden van cilindersegmentopleggingen

Ontwerp

Bij het ontwerp van cilindersegmentsegmentopleggingen  worden de volgende aspecten beschouwd:

  • Gelijkmatige contactdruk in het cilindervlak uit verticale belasting
  • Verlopende contactdruk in het cilindervlak door horizontale
  • Rotatiecentrum
  • Excentriciteiten door het cilindergedrag
  • Excentriciteiten door wrijving in geleidingen
  • Excentriciteit t.o,v. het midden van de cilinderas
  • Sterkte van het holdeel tegen splijten

Fabricage

Zie bolsegmentopleggingen.

Montage

Zie bolsegmentopleggingen.