5.5.3 Fietsbruggen

Met name bij de grotere bruggen die ook door fietsverkeer worden gebruikt, is het belangrijk om stil te staan bij de grootte van onderbrekingen in de verharding. Om comfort en de veiligheid te bieden, worden voegovergangen soms voorzien van een metalen ‘schuifplaat’ aan de bovenzijde van een voegovergang. Dit kan een prima oplossing bieden.

Soms zit een ongeluk in een klein hoekje. In het voorbeeld hieronder kan het fietspad wellicht aanvullend worden afgedekt met een stalen plaat. Dat vraagt in dat geval ook om een hogere aansluiting van de verharding op de voegovergang.

Schuifplaatoplossingen bij grote bruggen

Schuifplaatoplossingen zijn te vinden bij met name grote bruggen over kanalen en rivieren. De grootte van de vervorming in de constructie vraagt bij de langzaam verkeerbaan om een (veelal aanvullende) afdekking van de dilatatievoeg. Voor deze situatie is geen standaard ontwikkeld en dit lijkt te worden beinvloed door de verscheidenheid aan vingervoegen en lamellenvoegen waarbij zowel maatwerk als standaard producten voorkomen. Met de ervaringen binnen PVO worden in onderstaand figuur een aantal aandachtspunten op een rij gezet.

 

schuifplaat2