4.1.3.2 Maurer rijroosters (concept 1.1b)

Maurer paste een kokerprofiel (“Kastenprofil”)toe met een capaciteit van 60 mm. Daarnaast leverden ze ook het D75/40-profiel dat voorzien was van een bandprofiel dat was ingeklemd in klauwprofielen.

Maurer rijroosters D75/40 en D60
Maurer rijroosters D75/40 en D60

 

Maurer voegovergangen met kokerprofielen worden niet meer gefabriceerd. Deze zijn in de jaren ‘60 t/m ‘80 veel toegepast en bevinden zich anno 2012 nog steeds in veel kunstwerken, soms nog met de originele afdichtingprofielen.
Kokerprofielen ter vervanging van bestaande zijn wel nog verkrijgbaar. De huidige generatie voegovergangen wordt uitsluitend geleverd met vlinderprofielen D80. Er zijn geen geluidbeperkende maatregelen aan de bovenzijde beschikbaar. Wel zijn deze voegovergangen modificeerbaar. In dat geval dient rekening gehouden te worden met de aantoonbaarheid van een vereiste restlevensduur. Modificatie is op een aantal manieren mogelijk en afhankelijk van de beschikbare
sparing (spleetbreedte). De meeste modificaties zijn uitgevoerd door middel van het verwijderen voor de bovenrand en het inlassen van een klauwprofiel (verschillende typen). Zie ook par 4.1.3.4.
De ingrepen volgens de modificatievoorbeelden zijn eenvoudig te realiseren. Als de beschikbare sparing onvoldoende is, dan zal één of zullen mogelijk zelfs twee klauwprofielen verwijderd moeten worden. In die gevallen zijnde te beheersen risico’s groot en zal op basis van technische en financiele uitgangspunten bepaald moeten worden of modificatie verantwoord is.

Als om bepaalde redenen toch besloten moet worden de voegovergang niet te modificeren maar geheel te vervangen dan dient zorgvuldig te werk te worden gegaan om de sloopschade aan de onderliggende constructie te beperken of te voorkomen. Dit is een arbeidsintensief proces. Meer informatie over beide profielen is te vinden in de bijlagen.

Bijlagen

pdf Factsheet concept 1.1b voor inspectie en risicogestuurd onderhoud.
pdf Documentatie Maurer Dehnfugen mit dem kastenprofil
pdf Documentatie Maurer Dehnfugen mit dem Bandprofil